HOLOGRAMA PRO-Q - PREZENTARE

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania, cu Secretariatul General in Bucuresti, str. Splaiul Independentei, nr. 202A, et. 11, cam. 26, sector 6, tel/fax: 031-402.26.32, este o organizatie neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor si promoveaza produsele si serviciile din Romania.

In calitate de reprezentanti ai societatii civile, in baza obiectivelor si drepturilor Asociatiei, semnalam:

 • nivelul ridicat de contrafaceri ale diverselor produse si servicii autohtone sau importate;
 • nivelul ridicat al evaziunii fiscale prin folosirea diverselor tehnici de subfacturare, falsificarea marcilor de fabricatie, nerespectarea tehnicilor si tehnologiilor originale omologate, denaturari si interpretari intentionate in declarare - protejare - calitate - fiabilitate - garantii pentru produse si servicii aferente actelor de comert si de prestarii servicii;
 • nivelul redus al posibilitatilor de protectie a consumatorilor romani, beneficiari de produse si servicii, prin lipsa instrumentelor de verificare adecvate;
 • lipsa unei protectii concrete pentru produsele si serviciile romanesti originale sau a celor similare provenite din import.
 • Ratele de piraterie in Romania, potrivit Raportului 301 pe anul 2005, al Aliantei Internationale de Proprietate Intelectuala, sunt foarte ridicate (film - 55%, muzica - 78%, programe pentru calculator - 74%, jocuri pentru calculator - 65%, produse alimentare si nealimentare neconforme cu standardele ISO, servicii de toate tipurile, fie de utilitate publica, fie de control, turism, transport, activitati notariale sau de avocatura neprofesionale etc).

  Sondajul INSOMAR, la solicitarea A.N.P.C.P.P.S. Romania, privind Contrafacerea de bunuri si servicii in Romania, din perioada 17 - 24 noiembrie 2005 a aratat faptul ca 71% din persoanele intervievate considera necesara si legitima dezvoltarea spiritului participativ al cetateanului la combaterea fenomenului contrafacerii. De asemenea 83% din subiectii intervievati considera ca exista un decalaj exagerat intre valoare si pret, intre venituri si trebuintele de consum, intre demnitate si dispret in practicile de comert etalate pe piata romaneasca. Pe acest fond contrafacerea si evaziunea fiscala isi dezvolta tentaculele, cu efect final in scaderea in continuare a puterii de cumparare a produselor-serviciilor de “calitate durabile si certificata”.

 • In aplicarea prevederilor statutului Asociatiei, conform regulamentului CE Cartea Alba - art. 85 si 86 din Tratatul CE, din Programul Comisiei Europene nr. 99/027 si a Regulamentelor CE 2790/1999 privind practicile concentrate, (desi Romania dispune de o multitudine de legi, hotarari, ordine si normative de aplicare armonizate cu prevederile in vigoare in CE, fenomenul contrafacerii produselor si serviciilor in Romania este inca ingrijorator, fapt ce se soldeaza anual cu pierderi de milioane de euro in ofertele de produse si de servicii certificate);
 • In scopul protejarii marcii produselor sau serviciilor in derulare pe piata romaneasca, in vederea protejarii consumatorilor, utilizatori de marci, produse si servicii autentice, pentru respectarea legislatiei in vigoare privind protectia producatorilor si consumatorilor, pentru alinierea Romaniei la Regulile CE, A.N.P.P.C.P.P.S.R. a realizat si omologat:
 • MARCAJUL DE SECURITATE DE TIP HOLOGRAMA PRO-Q

  Holograma certifica si garanteaza produsul sau serviciul original, este verificata de organele de control in privinta autenticitatii ei si raspunde oricarei reclamatii a cumparatorului prin posibilitatea verificarii, in timp real a produsului si a entitatii juridice ce a produs sau importat produsul.

  MODEL:

  CARACTERISTICI TEHNICE:

  Material de baza: poliester 50 microni, metalizat in vid cu Aluminiu pana la densitatea optica 2.2 uD. Stabilitate dimensionala si rezistenta mecanica perfecta, inert din punct de vedere chimic, rezista la atacul cu majoritatea solventilor uzuali..Prin depunerea in vid a stratului metalic se obtine fractionarea controlata la incercarea de dezlipire ceea ce conduce la distrugere ireversibila si usor de detectat.

  Adezivul este de tip acrilic modificat, foarte aderent pe majoritatea suprafetelor. Temperatura de lucru -20 la +110 grade Celsius, polimerizare completa dupa 24 ore. O buna aderenta se obtine la 10 minute de la aplicare iar hologramele se pot pastra peste 12 luni in conditii de temperatura si umiditate normala inainte de aplicarea pe produse.

  Design de inalta securizare in tehnologie fotolitografica la o rezolutie de peste 40.000 dpi. Efectele speciale obtinute prin scriere directa cu fascicul de electroni, nu pot fi reproduse prin holografia clasica sau asistata de calculator, avand urmatoarele elemente caracteristice:

 • microtext difractiv 35 microni - greu vizibil la o marire de 50 de ori;
 • nanotext nedifractiv 5 microni - greu vizibil la o marire de 600 de ori;
 • imagini latente vizibile laser, verificabile cu laser pointer uzual din comert;
 • efecte kinetice (de animatie) pentru linii fine colorate care se misca functie de unghiul de privire;
 • imagini vizibile la unghiuri ascutite diferite de unghiurile clasice de privire;
 • microlentile Fresnel ce produc un efect de picatura de apa;
 • imagini 3D compuse pe calculator cu efect de paralaxa.
 • Toate aceste elemente, impreuna cu designul tridimensional, sunt reproduse in culori deosebite, mult mai puternice decat cele accesibile prin tehnologiile folosite in holografie.

  PERSONALIZARE SI MOD DE UTILIZARE:

  Personalizarea hologramelor se efectueaza prin serii alfanumericede 6 caractere, in cifre si litere la alegere, scrise cu laser de tip Yterbiu Fibrew, care vaporizeaza doar stratul de Aluminiu, lasand intact poliesterul de deasupra hologramei, deci orice incercare de modificare sau stergere a seriei acordate, duce la distrugerea implicita a hologramei prin fragmentare selectiva. Codificarea presupune peste 2 miliarde de coduri, ceea ce face imposibila generarea altor coduri valide care sa poata fi recunoscute ca fiind autentice.

  Fiecare utilizator autorizat va primi hologramele inseriate iar codurile acestora vor fi introduse intr-o baza de date speciala, cu ajutorul careia se poate autentifica un produs (respectiv o serie) dar care va furniza si informatii despre firma care a inregistrat produsul respectiv, perioada cand a achizitionat hologramele si denumirea generica a produsului. Accesul la baza de date, administrarea si intretinerea acesteia se face on-line. conturile inregistrate ale autoritatilor legale vor avea acces nelimitat doar prin conexiune securizata.
  Consumatorii pot accesa baza de date prin intermediul serviciului de SMS la nr: 1363 (numar cu supra-taxa, accesibil din retelele de telefonie mobila, cost 1 euro + T.V.A., pana la data de 1 iunie 2006, iar incepand cu aceasta data costul va fi de 0,5 euro + T.V.A.) cat si prin intermediul unui abonament cu acces prin intermediul pagini web www.holograma.proq.ro, iar incepand cu data de 1 iunie si pe www.1363.ro

  DOMENII DE UTILIZARE si EFECTE OBTINUTE:

  Domeniile de utilizare cuprind o gama larga de produse, ambalaje, documente, etichete pentru articole electronice, de imbracaminte-incaltaminte-alcool-pachete software-compact discuri- ceasuri - articole sportive - medicamente, documente autentificate notarial, acte diverse ce necesita personalizarea - certificarea, etc.

  Pe baza hologramelor organele de control abilitate: Inspectoratul General al Politiei si Inspectoratele Judetene, Politia Vamala, Vama, Agentiile si Asociatiile profesionale din domeniul combaterii evaziunii fiscale si contrafacerilor, au posibilitatea detectarii imediate a produsului sau serviciului contrafacut.

  Hologramele au fost concepute prin extinderea aplicarii Regulamentului marcii PRO-Q , detalii pe site-ul: www.pnac.ro .

  Efectul aplicarii hologramelor:

 • diminuarea/disparitia marcilor piratate pe piata bunurilor si serviciilor protejate;
 • diminuarea evaziunii fiscale;
 • siguranta furnizorilor privind autenticitatea si calitatea produselor si serviciilor oferite;
 • generalizarea unui mediu de afaceri sanatos;
 • cresterea rapida a profitului celor ce ofera pe piata bunurilor si servicii astfel protejate;
 • posibilitatea de control rapid al marfurilor si serviciilor de catre institutiile abilitate, cu efect in diminuarea proceselor de contrafacere si inlaturarea concurentei neloiale;
 • consolidarea si dezvoltarea comertului in beneficiul consumatorului, sigur de calitatea pentru care a platit.
 • ACCESAREA ETAPIZATA A PROGRAMULUI:

  Pasii de urmarit pentru accesarea, inscrierea in program si derularea acestuia:

 • Inscrierea in Programul PNAC conform metodologiei Programului National Anticontrafacere - documentele necesare pe site : www.pnac.ro - obtinerea calitatii de partener;
 • Comandarea hologramelor PRO-Q personalizate, prin completarea formularului de comanda ce se regaseste pe site-ul www.pnac.ro sau poate fi remis comandandu-l la holograme@pnac.ro;
 • Diseminarea informationala in mediile de afaceri romanesti si straine, cu efect direct asupra derularii catre consumatori a bunului sau serviciului securizat.
 • Protejarea marcii, bunului sau serviciului Dvs. de cele contrafacute, cu organizarea monitorizarii permanente a pietii in aceasta directie, de catre organele de control abilitate, conform instructiunilor de inspectie, control, sesizare si protectie pe care le vor primi.

 • OFERTA PRET PENTRU MARCAJUL DE SECURITATE DE TIP HOLOGRAMA PRO-Q

 • 5.000 – 10.000 BUC – 0,3 RON / BUC
 • 10.001 – 100.000 BUC – 0,25 RON / BUC
 • 100.001 – 1.000.000 BUC – 0,15 RON / BUC
 • peste 1.000.001 BUC – 0,1 RON / BUC
 • OFERTA PRET PENTRU MARCAJUL DE SECURITATE PRO-Q PENTRU PRODUSE CE NU SUPORTA COSTUL HOLOGRAMEI

 • 0 - 500.000 BUC 0,01 RON / BUC
 • 500.001 - 1.000.000 BUC 0,075 RON / BUC
 • peste 1.000.000 BUC 0,005 RON / BUC